MÅNADENS FÖRFATTARE – EMELIE SCHEPP

Foto från Emelie Schepps Instagram

EN RIKTIG DRÖM

För mig som bokälskare hade det varit en riktig dröm att få uppleva böckernas värld i verkligheten. Tänk att få vandra i Emelie Schepps fotspår. Att få uppleva bostäder där karaktärerna bor, och platser där en del av händelserna i böckerna utspelar sig.

Det hade känts lite som att få kliva in i böckernas värld, och den verkliga världen hade försvunnit för en stund. För en som mig som älskar böckerna om Jana Berzelius och den spännande värld som Emelie Schepp har skapat hade det varit en upplevelse jag hade levt på länge. En dröm hade gått i uppfyllelse. Och drömma måste man. En vacker dag kanske det är jag som får uppleva den magiska världen…

Helt SURREALISTISKT

Succéförfattaren Emelie Schepp får deckarvandring i Norrköping |  HarperCollins Sverige
Pressbild – kampanj – Harper Collins förlag

”Det var jag och Henrik som tillsammans kom på idén att man kunde skapa en Deckarvandring i Jana Berzelus fotspår, och kontaktade Norrköpings turistbyrå. De blev verkligen eld och lågor, och kontaktade i sin tur Peter Kristensson, manusförfattare till vandringen” berättar Emelie.

”Jag blir fortfarande tårögd över att människor kommer från olika delar av Sverige bara för att gå vandringen. En del kör 40 mil. Det känns helt fantastiskt och surrealistiskt på samma gång.”

”Nästan alla vandringarna har varit fullsatta. Vi blev lite oroliga hur det skulle gå att genomföra vandringarna under Coronan. Men kommunen löste det genom att sätta in fler vandringar istället med färre vandrare i varje grupp.”

”Eftersom jag inte har kunnat träffa mina läsare så som jag brukar, har jag passat på att överraska vandrarna när jag har haft möjlighet. Det har varit jätteroligt. Helt fantastiska möten!”

MANUSFÖRFATTAREN TILL DECKARVANDRINGEN

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 5b77a452-2c0d-4461-b6ba-73e78fbbed0e.jpeg
Peter Kristensson och Emelie Schepp (foto Emelie Schepps Instagram)

Peter Kristensson BERÄTTAR


Jag heter Peter Kristensson och är journalist. Jag har jobbat länge på Sveriges Radio, men arbetar sedan drygt två år heltid med historia i olika former. Jag driver Nättidningen Svensk Historia, som är en nyhetssajt om historia. Jag har skrivit böckerna Norrköpings gatunamn och Norrköpings kvartersnamn, och dessutom bland annat manuset till ”Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår.”

Det var Emelie Schepps idé från början. Hon kontaktade Norrköpings kommuns turistbyrå och föreslog en deckarvandring, och därefter vände sig kommunen till mig och frågade om jag kunde tänka mig att skriva manuset till  vandringen. I uppdraget ingick att det både skulle handla om böckerna och om Norrköpings historia. Kommunen kontaktade mig i november 2018 och i april 2019 var det premiär för deckarvandringen.

MANUSET TILL VANDRINGEN

Jag fick förslag på tänkbara platser av Emelie och fick alla böckerna som textfiler för att kunna söka efter vad hon skrivit om de olika miljöerna. Utifrån detta satte jag ihop en vandringsrunda som var lagom i längd och tid, och läste på om historien kring de valda platserna. Jag hade då nytta av att ha skrivit böckerna Norrköpings gatunamn och Norrköpings kvartersnamn som innehåller mycket Norrköpingshistoria. Dessutom intervjuade jag Emelie om hur arbetat med böckerna och Norrköping som sceneri. Vi provgick även rundturen.

Foto från Emelie Schepps Instagram
Foton från Emelie Schepps Instagram

VANDRINGEN GÅR GENOM CENTRALA NORRKÖPING OCH INDUSTRILANDSKAPET

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ababa65d-6560-45a9-9f49-1782ddcbabd4.jpeg

Vandringen tar ungefär en timma och en kvart och går genom centrala Norrköping och Industrilandskapet. Det är sammanlagt nio stopp och på varje plats inleds det med en citat ur någon av böckerna som utspelar sig just där. Det handlar bland annat om huvudpersonernas bostäder och arbetsplatser, och dramatiska händelser. Guiden berättar om händelser, personer och platser från böckerna, om hur Emelie Schepp arbetar och väljer platser, och om platsernas historiska bakgrund. I år har ett nytt stopp tillkommit där de som går vandringen fått en exklusiv inblick i en scen ur den kommande boken.

Det har varit mycket givande att arbeta som manusförfattare! Från början var det bara tänkt att jag skulle skriva manuset, men jag blev tillfrågad om jag inte dessutom ville vara guide. Eftersom intresset blev så stort fylldes det hela tiden på med nya turer och jag har nu lett närmare 50 deckarvandringar.

ANPASSAT UNDER CORONAN

Första året hade vi 35 personer som maxgräns (och de allra flesta vandringarna var fullbokade). Under våren i år ställdes deckarvandringarna in p.g.a corona, och när de kom igång igen i somras var taket satt till 15 personer. Ibland har det varit två vandringar samma dag med olika guider.

Vid några turer har Emelie dykt upp och överraskat vandrarna och följt med på en del av vandringen. Folk blir verkligen överraskade och glada av att få träffa författaren själv.

vilkEn fantastisk ÖVERRASKNING för bokälskare

Tänk så många som inte hade en aning om Emelie Schepps planer, och som blev Eld och lågor precis som Norrköpings turistbyrå över nyheten. Och tänk vad svårt för författaren själv att inte kunna berätta för alla bokfantaster vad som komma skulle….

På andra sidan bron går vandrarna som Emelie ska överraska

ÄNTLIGEN FÅR JAG BERÄTTA

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är aa331b6a-def9-491a-94a0-481fddc1d60d.jpeg
Foto från Emelie Schepps Instagram

Emelie skriver på Instagram den 24 mars 2019

Äntligen får jag berätta. Från och med den 28 maj startar upplev Norrköping en guidad vandring i Jana Berzelius fotspår.

Vandringen går genom Industrilandskapet med dess spektakulära miljöer utmed strömmen. Du får se byggnaderna där huvudpersonerna bor, men också uppleva platserna där böckernas händelser utspelar sig – som t.ex den dramatiska slutscenen i Broder Jacob.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2f09d397-586e-4db7-9a15-eb4daae681d5.jpeg

ANNICkA SKULLE VANDRA TILL VARJE PRIS

Ett av de underbara Instagramkonton jag följer är Annickas @bokannicka

Jag älskar hennes konto och läste att hon har gått – Vandringen i Emelie Schepps fotspår. Nyfiken på hur hon upplevde vandringen kontaktade jag henne för att höra vad hon tyckte.

ANniCka berättar

Jag bokade vandringen 3,5 månad innan vandringen och vi var 2 stycken som skulle gå.     Det är 168 km med bil från mig till Norrköping, en färd på 2 timmar.  Vi bokade även övernattning på hotell.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är pexels-photo-1583575.jpeg

Den veckan var min vecka från helvetet. Vandringen var på en onsdag och på måndagen skar jag av mig senan på mitt långfinger. På tisdagen ringer mitt resesällskap och kan inte åka p.g.a. privata skäl. Här hade en normalt fungerande person gett upp, men inte jag. Jag vägrade inse läget och tvingade min man att åka med, så med bandagerat finger och en halv sur gubbe åkte vi iväg på onsdagen.     
Jag gick på smärtstillande och det regnade typ 95% av vandringen, därför blev det inga foton tagna av den dyngsura enarmade boknörden.

Det är en sådan Aha upplevelse

Man fick se vart Jana bor i Knäppingsborg och mycket mera. Hela vandringen går ut på att se bostäder, byggnader och platser där böckernas händelser utspelar sig. När man stannade vid en plats, berättade guiden från vilken bok det gällde och vid vissa ställen läste guiden ett stycke ur den aktuella boken så man fick lite hjälp att komma ihåg.

Det är en sådan Aha upplevelse att få se platserna man läst om i böckerna, man får en viss uppfattning när man läser och lyssnar på böcker och ibland stämmer det inte alls överens med verkligheten.

Helt magiskt

Som boknörd och recensent på Instagram (@bokannicka) är det helt magiskt att vandra längst ställen man läst om. Jag önskar att fler författare gör liknande saker. Det blir en speciell stämning när man är många som träffas med samma intresse, helt plötsligt försvinner det där blyga titta-inte-på-folk mentaliteten och alla pratar med varandra.Jag skulle vilja gå turen en gång till så att jag kan ta lite bilder och njuta av alla platser igen. Det jag saknade var att det inte var jättebra skyltat till mötesplatsen.

Hoppas att….

Hoppas att ni tycker att det är lika spännande som jag tycker att få följa med på Emelies spännande resa som författare! Håll utkik det kommer många nya inlägg på bloggen framöver. Förutom fler inlägg om -Månadens författare kan ni läsa spännande intervjuer, inlägg från gästbloggare och mycket mer!

Spännande eller hur! Hoppas att vi ses!

Ha det bäst!

Kram

En reaktion på ”HAR DU VANDRAT I EMELIE SCHEPPS FOTSPÅR?

  1. Hur kul vore det inte att vandra i Emelie Schepps fotspår? Jag känner inte Norrköping, men tycker det ser så fint ut med vattnet och de gamla fastigheterna. Efter det här inlägget blir jag än mer nyfiken. Förstår att @bokannicka vill göra om det. Och det vore verkligen roligt om flera författare erbjöd vandringar i sina karaktärers fotspår 🤗.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s