Jag heter Camilla Dahlson och är utgiven med tre feelgoodromaner, elva barnböcker och en lättläst bok för vuxna. Nästa år kommer jag ut med ytterligare två romaner på Lind o Co.

Hur kom det sig att du blev författare?

Jag har alltid älskat böcker, att läsa och att skriva, men att jag skulle ha det som yrke trodde jag inte. Det kändes länge som en ouppnåelig dröm. Skrivandet har jag alltid haft med mig, det är mitt sätt att uttrycka mig. Redan som sjuåring skrev jag små berättelser som jag ritade bilder till. I tonåren skrev jag dikter och noveller. I tjugoårsåldern flyttade jag upp till Stockholm och där fick jag kontakt med en lokaltidning som sökte reportrar. Det var då jag fick chansen att testa att skriva i tidning och det var verkligen min grej. Jag jobbade med det vid sidan av mitt vanliga jobb, tills skrivandet tog över helt och jag sa upp mig från det andra jobbet. Men efter några år i huvudstaden längtade jag ner till Småland och Östergötland, sökte in på olika högskolor och kom in i Jönköping. Då blev det ekonomi, samtidigt som jag försörjde mig som frilansskribent. När jag sedan var klar som ekonom blev det så att jag jobbade som det under många år. Samtidigt testade jag att skriva barnboksmanus och skickade in manus till förlagen då och då. Det blev nej, men jag gav inte upp utan försökte gång på gång. Till slut, 2012, fick jag ett JA, det var boken ”Jag vill också dansa” som kom ut på Opal 2013. Då fick jag energi att satsade ännu mer på skrivandet.

Hur bestämde du dig för genre?

Jag skriver ju både barnböcker och feelgoodromaner och jag älskar verkligen att växla mellan korta barnboksmanus och att grotta ner mig i längre romanprojekt. Att det blev just feelgood är för att jag gillar att skriva positiva slut. När jag skriver feelgood får jag också vara i vackra, härliga miljöer i min fantasi. Allt behöver inte gå bra hela tiden i böckerna, karaktärerna får gärna utsättas för prövningar under vägen, men jag vill att böckerna ska sluta hoppfullt. Det är så mycket elände i världen ändå, så vi kan behöva läsa något hoppfullt emellanåt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bokhogen.jpg

Jobbar du som författare på heltid?

Ja sedan några år tillbaka gör jag det. Det är väldigt tufft ekonomiskt, men det går. Man får dra ner på kostnaderna, tänka på varje krona som rullar ut och prioritera det som är viktigast. Det är jobbigt, men just nu tycker jag att det är värt det. Jag vill ge skrivandet en rejäl chans. För att försörja mig gör jag även andra skrivrelaterade saker som författarbesök i skolor och på bibliotek, jag har skrivit texter till läromedel och även krönikor ibland. Jag har även lektörsläst manus.

Har du några speciella minnen du vill dela med dig av?

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_2376.jpg

Att hålla första boken i handen var förstås speciellt, men även att hålla den första romanen för vuxna och den första pocketen. Varje gång jag får hem en ny bok är det en skön känsla. Jag tror aldrig att jag kommer att bli blasé när det gäller att få känna, bläddra i och lukta på en ny bok.

Jag är riktigt dålig på att arrangera releasefester, men när min första barnbok släpptes hade jag en ett stort bokkalas i trädgården med stora tårtor som bokens omslag på. Det var grannar, släkt och vänner som var med på det kalaset. Inför de andra böckerna har jag alltid gjort något, som signering på bibliotek eller i en bokhandel. Det här året har ju varit väldigt speciellt så nu har jag bara firat med familjen.

Dina styrkor/svagheter som författare?

Om jag hade haft lätt för att ge upp så hade jag aldrig blivit någon författare, så envishet och tålamod har jag om inte annat tvingats till att utveckla.

En svaghet är att jag ofta tvivlar på mig själv. Jag har lärt mig att det ingår i skapandeprocessen, ena dagen eufori, andra dagen tvivel, men det är ändå väldigt jobbigt när de mörka skrivkänslorna kommer över en. Jag hörde någon säga att man ska skriva med stängd dörr och redigera med öppen dörr. Jag försöker trycka undan tvivlet medan jag skriver råmanus, skriva på och sedan gå in med kritisk blick först när råmanuset är klart, men det är lättare sagt än gjort.  

Rent skrivmässigt har jag fått positiv feedback från läsare att mina karaktärer känns mänskliga och verkliga. Så kanske är det en styrka. Mina skrivprocesser börjar också ofta med att jag hittar en karaktär som jag vill skriva om.

Hur har coronan påverkat ditt liv som författare?

Själva skrivdelen är sig lik. Jag sitter hemma och skriver för mig själv. Det som har förändrats är att guldkanterna är borta. Jag skulle till exempel varit med på Feelgoodfestivalen i Mariefred för första gången, men festivalen blev digital och sändes från Stockholm och förlaget och jag kom fram till att det inte var lämpligt med långa resor inom landet, så mitt deltagande blev inställt. Inga bokmässor, inga signeringar hos bokhandlare, inga skol- eller biblioteksbesök och inga marknader. Det är verkligen jättetråkigt att inte få komma ut och träffa läsare. Dessutom ingår det i mina rutiner att sticka ner till gymmet och vara med på lunchpass flera gånger i veckan, både för att få röra på mig och för det sociala. I våras ställdes lunchpassen in, och precis nu fick jag reda på att Jönköping fått strängare rekommendationer igen så jag tror det blir så igen. Å andra sidan sitter en hel del grannar hemma och jobbar nu, så det har istället blivit en och annan lunchpromenad med sällskap istället.  

Hur skapar du dina karaktärer?

Jag försöker leva mig in i hur det skulle vara och kännas att vara just den karaktären, oavsett om det är en femårig pojke, en tolvårig flicka eller en 30-årig eller 60-årig kvinna. Hur skulle den personen prata och agera i olika situationer, vad tycker hen om för mat, kläder och musik. Jag är nyfiken på människor och därmed även på mina karaktärer. Jag vill inte att de enbart ska vara goda eller onda, utan försöker verkligen få fram olika sidor hos dem. Till min nästa roman ”Vår vid Sommen” som kommer ut på Lind o Co i vår, var det faktiskt så att jag såg en kvinna på stranden vid Vättern. Hon kom dit i badrock och tofflor, klev ner i sjön och lade ner en termometer i vattnet. Henne utgick jag ifrån när jag skapade Majlis som är en av huvudpersonerna i ”Vår vid Sommen”. Oftast är det annars bara rena fantasier, jag plockar egenskaper här och där och försöker få ihop dem till en sammansatt karaktär.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är sommenserien.jpg

Vad får du din inspiration ifrån?

Det kan vara varsomhelst, något jag läser i en tidning eller hör på radion eller i någon podd. Det kan vara något som någon säger, en enkel mening som ger bränsle till en hel bok. Ibland är det flera idéer som gifter sig och får bli en bok.

Jag vill ha en grundstory när jag börjar, en början, kanske några viktiga händelser och helst lite hur jag har tänkt att det ska sluta eller i alla fall en riktning. Sedan kan allt ändra sig varefter jag skriver, det kan dyka upp nya karaktärer och nya händelser som gör att till och med slutet ändras. Mycket av inspirationen och idéerna kommer under tiden som jag skriver. Jag går inte och väntar på inspiration utan sätter upp ett visst beting eller mål som jag ska uppnå varje skrivdag. Ofta känner jag ett visst obehag inför att sätta mig att skriva, ungefär som när jag ska ut och springa, men jag gör det ändå för jag vet att efter ett avklarat skrivpass mår jag bra, endorfinerna kommer till kroppen precis som efter ett träningspass. Jag skriver för att jag mår bra av det!

Tack för att du läst och tack till Erikas bokhylla för att jag fick vara med här!

Om du vill följa mig i mitt skrivande hittar du mig här:

Instagram @camilladahlson

Blogg https://camilladahlson.blogspot.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s